SEO

Zoekmachineoptimalisatie is de manier om meer klanten aan te trekken zonder direct enorme bedragen te investeren. Het wordt vaak SEO genoemd, de Engelse afkorting voor de marketingstrategie die nog altijd door te weinig mensen gebruikt wordt. Dat is spijtig, want het is makkelijker om SEO te gebruiken dan je denkt. Vaak zijn kleine aanpassingen op de website genoeg om meer klanten aan te kunnen trekken. Dat is echter niet eens het grootste voordeel van SEO.

De kracht van SEO

Het maken van reclames kan duur uitvallen. Daarnaast bestaat de kans dat je veel mensen aantrekt die helemaal geen interesse hebben in jouw diensten of producten. Dat risico is met goede zoekmachineoptimalisatie een stuk kleiner. Je kunt de SEO veel makkelijker afstemmen op de doelgroep, omdat alles op jouw eigen website gebeurt. Je hebt meer controle en je kunt veel dichterbij jouw onderwerpen blijven.

Daarnaast is SEO iets wat je zelf kunt doen. Wanneer je een website hebt in WordPress, kun je makkelijk met Yoast ervoor zorgen dat de SEO op jouw pagina verbeterd wordt. De gratis plug-in maakt het mogelijk om gemakkelijk meta omschrijvingen aan te passen, paginatitels te gebruiken en de tool kan zelfs meer informatie geven over de aanpassingen die je moet doen om het resultaat nog beter te maken. Op die manier wordt SEO mogelijk voor alle mensen met een eigen website.

Maar daar zit ook direct het probleem in. Want als iedereen het kan, is het dan nog wel verstandig om hiermee aan de slag te gaan?

SEO naar een hoger niveau brengen

Het is goed om hier direct even een open deur in te trappen die niet door iedereen herkend wordt. Op het moment dat je geen concurrentie hebt, omdat je een nichemarkt ingedoken bent of je een website op hebt gezet over een product dat er nog niet is, dan lijkt SEO niet zo belangrijk omdat je toch wel gevonden wordt. Maar ook dan is het goed om al tijd vrij te maken voor de zoekmachineoptimalisatie. Anders maak je het de toekomstige concurrenten namelijk wel heel erg makkelijk. Wanneer jouw SEO goed staat, is de kans tevens kleiner dat andere bedrijven proberen jouw positie over te nemen.

Ben je actief in een markt waar veel concurrenten zijn, dan moeten alle elementen van de SEO goed gebruikt worden om alsnog te kunnen scoren. Bij sommige markten is het zo goed als onmogelijk om alleen de SEO op de eigen pagina te doen. Je hebt dan samenwerkingen nodig met andere websites die linkjes naar jou plaatsen, zodat jouw ranking verbeterd wordt.

Het belangrijkste aan SEO

Er is een element dat altijd in de gaten gehouden moet worden tijdens het gebruik van SEO. Het lijkt interessant om zoveel mogelijk trefwoorden te gebruiken overal, maar dat werkt averechts. Ga je aan de slag met SEO dan willen we je op het hart drukken om alleen relevante zoekwoorden te gebruiken. Zo weet de zoekmachine wat je aanbiedt en weet de bezoeker wat hij of zij op de pagina zal vinden.